Акад. Денков обяви добра новина за много българи.Държавата ще осигури безплатни

...
Акад. Денков обяви добра новина за много българи.Държавата ще осигури безплатни
Коментари Харесай

Лекарствата за сърдечносъдовите заболявания вече са безплатни

Акад. Денков разгласи добра вест за доста българи.

Държавата ще обезпечи безвъзмездни лекарства за сърдечносъдовите болести. Това заяви министър председателят в оставка Николай Денков в началото на днешното държавно съвещание.

Днес желая да поздравя всички вас, и изключително Министерството на финансите, за една сполучлива борба в името на българските жители. Знаете, че сърдечносъдовите болести са съществена причина за високата смъртност в нашата страна. 600 000 индивида одобряват лекарства за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от цената на медикаментите си, обърна се Денков към министрите в оставка.

За 25 година битие на здравната каса нито едно държавно управление не откри запаси и воля да обезпечи гратис лекуване на тези пациенти, макар че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха хапчетата постоянно, тъй като не можеха да си го разрешат, добави той.

Миналата година обещахме да променим тази неправда и през днешния ден го свършихме. Здравната каса и Министерството на финансите осигуриха безвъзмездна терапия за сърдечните болести. От 1 април 56 медикаменти за хипертония, аритмия ще се поемат напълно от Касата и ще бъдат безвъзмездни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа, обяви Николай Денков, написа novini.bg.

Тази смяна ще има и обществен резултат – за българите с ниски приходи спестените средства ще са опция да си купят по-качествена и здравословна храна, да си купят билети за спектакъл, кино, концерти. В дълготраен проект това е и мярка против демографската рецесия, тъй като навременното и постоянно лекуване ще понижи високата смъртност от сърдечносъдови болести, означи министър-председателят в оставка.

Мярка с значими позитивни обществени и демографски последици е и премахването на студентските такси, които ще приемем през днешния ден на Министерски съвет. От нея ще се възползват 127 000 студенти и докторанти. Мярката е в продължение на политиката на страната за обезпечаване на налично, всеобхватно и качествено обучение. Със законодателните промени от началото на 2022 година детските градини станаха безвъзмездни, учебното обучение в държавните и общинските учебни заведения постоянно е било гратис за учениците, а от образователната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и възпитаници от 1 до 12 клас ще са безвъзмездни, разяснява Денков.

Да, напъните си костват и би трябвало да продължат, приключи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР